2 maj 2013

Z cyklu medycyny naturalnej- Pokochaj naturę !

Przegląd roślin zielarskich stosowanych w kosmetyce...Część I 
Skóra tłusta/trądzikowa

Cera tłusta ma kolor szarożółty, zazwyczaj jest dość gruba, a jej powierzchnia błyszcząca. Widoczne są na niej ujścia gruczołów łojowych w postaci rozszerzonych porów z zaskórnikami. Jest słabo ukrwiona, a łój skórny ( wydzielina gruczołów łojowych ) jest wydzielany w nadmiernej ilości. Dobrze reaguje na czynniki atmosferyczne, takie jak wiatr, zimno i słońce oraz wodę i mydło. Na ogół bardzo słaby wpływ na cerę tłustą mają bodźce zewnętrzne, dużo silniejszy zaś wewnętrzne, takie jak stres, zaburzenia hormonalne, napięcia nerwowe i zaburzenia układu trawiennego.Cera  ta charakteryzuje się dużą odpornością na czynniki chemiczne i środki higieniczne, dzięki czemu dość dobrze znosi kontakt z wodą i mydłami. 
Stosunkowo późno rozpoczyna się okres jej starzenia. Zaletą cery tłustej jest także to, że w wieku starszym, czy podeszłym, nie ulega patologicznemu wysuszeniu. Wadą natomiast są dość częste powikłania trądzikowe i skłonność do tworzenia zmian zastoinowych oraz nieestetyczny wygląd, ponieważ się błyszczy. Wygląd skóry poprawia się w miesiącach letnich, ze względu na upłynnienie łoju pod wpływem ciepła, dzięki czemu ma on łatwiejszą drogę wydostania się na zewnątrz, równomiernie pokrywa skórę i nie blokuje porów.
a zwiększone wydzielanie gruczołów łojowych ma wpływ struktura hormonalna, czyli wydzielanie hormonów o działaniu androgennym i estrogennym.
Przy tego rodzaju cery należy zwracać szczególną uwagę na zmniejszenie grubości warstwy rogowej, regulację wydzielniczą gruczołów łojowych oraz poprawę ukrwienia skóry. Należy unikać środków pielęgnacyjnych działających agresywnie, które mogłyby naruszyć jej naturalną florę bakteryjną, przyczynić się do naruszenia kwaśnego odczynu skóry, nadmiernie ją odtłuścić. Jeśli wystąpiłoby zachwianie płaszcza lipidowego skóry, to wówczas mogłaby ona przeistoczyć się ze skóry tłustej w odwodnioną lub trądzikową.

Zioła stosowane w pielęgnacji skóry tłustej/trądzikowej
  • chmiel
  • drzewo herbaciane
  • fiołek trójbarwy
  • lawenda 
  • len zwyczajny
  • łopian większy
  • mącznica lekarska
  • macierzanka piaskowa
  • melisa
  • mięta pieprzowa
  • nasturcja
  • pokrzywa zwyczajna
  • skrzyp polny
  • szałwia lekarska 
  • wiesiołek dwuletni 
  • winorośl czerwona itp.
Chmiel

W szyszkach chmielu występuje olejek którego głównymi składnikami są: micen, humulen i kariofilen. Poza tym zawierają gorzkie związki żywicowe: lupulon, flawonoidy, garbniki. Lupulina zawiera 1-6% olejku, do 50% związków żywicowych oraz woski i tłuszcze. 
Zastosowanie w kosmetyce:
Hormonalne działanie chmielu znalazło zastosowanie w kosmetyce do zwalniania procesu starzenia się skóry. Odkrycie tej właściwości nie jest nowością, odpady z browarów już w średniowieczu wykorzystywano do kąpieli odmładzających (tzw. „źródło młodości"). Wyciąg z chmielu wykorzystywany jest w kremach, lotionach i mleczkach dla cery wrażliwej, zanieczyszczonej i zwiotczałej oraz jako składnik kąpieli łagodzących i regenerujących. Najważniejsze  zastosowanie  w kosmetyce to wykorzystanie chmielu do produkcji specjalnych szamponów nadających połysk włosom i chroniących przed jego utratą. Piwo może być z powodzeniem używane do płukania włosów.

Drzewo herbaciane
Olejek z drzewa herbacianego ma silne właściwości antybakteryjne (działa nawet na niektóre bakterie oporne na antybiotyki) i jest naturalnym remedium na stany zapalne i infekcje skóry.  Już Aborygeni, rdzenni mieszkańcy Australii stosowali rozgniecione liście drzewa herbacianego na rany i infekcje skórne.

Zastosowanie w kosmetyce:

  • infekcjach grzybiczych ( stosowany przy grzybicy stóp i paznokci),
  • trądziku (leczy stan zapalny, widocznie zmniejsza liczbę zaognionych, czerwonych wyprysków)
  • łupieżu (szampon z 5% zawartością olejku z drzewa herbacianego jest dobrze tolerowany przez skórę i zapobiega łupieżowi)
  • zapaleniu dziąseł ( płyny do płukana jamy ustnej z zawartością olejku z drzewa herbacianego łagodzą bakteryjne stany zapalne jak i infekcje grzybicze dziąseł)
Fiołek trójbarwy
Zawiera między innymi saponiny, flawonoidy (w tym rutynę i kwercetynę działające detoksykująco, ułatwiające przyswajanie witaminy C a utrudniające wydalanie jodu), antocyjany, substancje śluzowe, karotenoidy, garbniki, kwas salicylowy oraz kwas kawowy.
Zastosowanie w kosmetyce:
Stosowany jest w leczeniu wielu schorzeń, zwłaszcza skórnych (trądziku, egzem,wysypek alergicznych, zapalenia skóry), zapalenia spojówek a także reumatycznych, czy zaburzeń przemiany materii.

Lawenda 
Najcenniejszym składnikiem lawendy lekarskiej (Lavandula officinalis) jest olejek eteryczny o działaniu uspokajającym, przeciwbakteryjnym i odkażającym. Lawenda zawiera ponadto taniny, flawonoidy i kumaryny.  Ma łagodne działanie napotne, moczopędne, wiatropędne i rozkurczowo.Zastosowanie w kosmetyce:
W kosmetyce doceniane są przeciwbakteryjne, odkażające i odświeżające właściwości lawendy. Kosmetyki lawendowe zalecane są do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej oraz stóp. Olejek lawendowy jest doskonałym dodatkiem do aromatycznych kąpieli. Stosowany jest do masażu (po połączeniu z olejkiem jojoba bądź oliwą z oliwek) i jako składnik perfum.
Len zwyczajny
Siemię lniane posiada bardzo bogaty i ceniony w kosmetyce skład. Zawiera m.in. śluzy, kwasy organiczne, NNKTwitaminę E, fito sterole fitoestrogeny, lecytynę, flawonoidy.Len działa przede wszystkim osłonowo, przeciwzapalnie i łagodząco. Oprócz tego len znakomicie poprawia kondycję suchych i zniszczonych włosów. Len jest również składnikiem kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji włosów farbowanych i matowych. Doskonale je regeneruje i sprawia, że są lśniące i miękkie. Dzięki tym właściwościom len jest składnikiem kosmetyków pielęgnujących przeznaczonych do pielęgnacji cery wrażliwej, suchej i ze skłonnością do alergii. Siemię lniane znajdziemy też w wielu kosmetykach osłonowych.

Zastosowanie w kosmetyce:

Wspomaga gojenie ran,stosowany w trądziku,wypryskach
skórnych,łuszczycy,podrażnieniach,wypryskach alergicznych

Łopian większy
Korzeń łopianu zawiera około 0,2% olejku eterycznego, wielocukry, kwasy organiczne, sole mineralne, białka, gorycze, garbniki, śluzy, fitosterole, witaminę C i żywicę. Owoce zawierają olej i lignany.

Zastosowanie w kosmetyce:

Zewnętrznie można nim leczyć łojotok, trądzik młodzieńczy, wysypki, oparzenia, liszaje, łuszczycę i grzybicę skóry.
  • leczenie trądziku
  • leczenie egzemy
  • leczenie łuszczycy oraz innych chorób skóry.
Mącznica lekarska
Zawiera: glikozydy (między innymi arbutynę), związki flawonowe oraz kwasy organiczne i duże ilości garbników. Składniki te działają moczopędnie, odkażająco-antyseptycznie, pomagają wydalać wraz z moczem szkodliwe dla organizmu jony sodu, częściowo także jony chlorkowe. Dzięki dużej ilości garbników zawartych w surowcu działanie jego jest ściągające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, zwłaszcza na błonę śluzową przewodu pokarmowego.

Zastosowanie w kosmetyce:

Składnik preparatów zapobiegających powstawaniu przebarwień oraz rozjaśniających już istniejące hiperpigmentacje. Wyciąg z mącznicy może być także używany w leczeniu trądziku,stanów zapalnych,jak i objawów starzenia się skóry

Macierzanka piaskowa

W kosmetologi są wykorzystywane liście macierzanki zawierające olejek eteryczny,garbniki,gorycze,kwasy organiczne,flawonoidy,witaminy i sole mineralne jodu,krzemu i siarki.Wyciąg z macierzanki jest środkiem antyseptycznym. 

Zastosowanie w kosmetyce:

Stosowany do pielęgnacji cery łojotokowej oraz leczeniu trądziku.Oczyszcza i dezynfekuje skórę.Pomocny w leczeniu grzybic.

Melisa
Surowcem są liście zawierają: 
olejek eteryczny,aldehyde terpenowe,fenylokwasy,garbniki,flawonoidy,wiamina C,karoteny,śluzy oraz sole mineralne.
Zastosowanie w kosmetyce:
Wykazuje działanie przeciw zapalne,przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.Działa na wirusa HSV(wirusa opryszczki).Wyciąg z melisy stosuje się na ukąszenia owadów,rany,stłuczenia,stany zapalne skóry oraz wypryski.Składnik preparatów do pielęgnacji cery łojotokowej oraz szamponów i płukanek do przetłuszczających się włosów.

Mięta pieprzowa
Zawiera flawonody,garbniki,inozytol.witaminy A,C i PP,związki gorczykowe,kwas rozmarynowy oraz sole mineralne(magnez,potas,miedź,jod,krzem,żelazo i siarka)Działa dezynfekująco i chłodząco. 

Zastosowanie w kosmetyce:
Ściąga ujścia gruczołów łojowych,co przyczynia się do zmniejszenia wydzielania sebum.Polecany do cery tłustej a także naczyniowej.Stosowany również w pielęgnacji stóp.

Nasturcja
Wyróżniamy flawonoidy,garbniki,kwasy,związki siarki i potasu oraz enzym-mirozynę. Mirozyna-odpowiada za działanie przeciwbakteryjne,przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe wyciągu.

Zastosowanie w kosmetyce:
hamuje wydzielanie łoju oraz rozwój stanów zapalnych skór.Poprawia krążenie krwi.Jako składnik szamponów zapobiega wypadaniu włosów,może być stosowany w preparatach łagodzących podrażnioną skórę oraz zwalczających choroby infekcyjne jak trądzik,opryszczka,łupież.

Pokrzywa zwyczajna:
Surowiec stanowią liście:zawierają kwasy organiczne,flawonoidy,karotenoidy,garbniki,fitosterole,chlorofil,białka,aminy,kumarynę,krzemionkę,witaminy B,C,K,wyciąg  z pokrzywy ma działanie bakterio i grzybostatyczne.


Zastosowanie w kosmetyce:
Poprawia jędrność i ukrwienie skóry.Wykorzystywany jest w preparatach przeciwzmarszkowych, przeciwtrądzikowych i szamponach przeciwłupieżowych.

Skrzyp polny:
W skład zielonych pędów wchodzą flawonoidy,kwasy organiczne,sole mineralne,sapoiny,fitosterole oraz witamina C.Ekstrakt ze skrzypu wykazuje właściwości pojędrniające i dotleniające skórę.Wzmacnia włosy i paznokcie.Zwęża ujścia gruczołów łojowych i reguluje ich pracę.

Zastosowanie w kosmetyce:
Stosowany w preparatach regulujących pracę gruczołów łojowych oraz dla cer trądzikowych.Właściwości ujędrniające skrzypu poprawiają wygląd biustu,ponadto chętnie stosowany w środkach przeciwłupieżowych oraz szamponach zmniejszających przetłuszczanie się włosów.

Szałwia lekarska:
Liście szałwi bogate są:flawonoidy,garbniki,kwasy polifenolowe,triterpeny,żywicę,cholinę,saponiny oraz sole mineralne.Posiada właściwości ściągające,przeciwzapalne oraz odkażające.Łagodzi stany zapalne wywołane infekcjami bakteryjnymi.Zwęża ujścia gruczołów łojowych.

Zastosowanie w kosmetyce:
Zmniejsza łojotok i zmiany trądzikowe.Wyciąg obkurcza naczynia włosowate,zmniejsza przekrwienie skóry,chroni przed powstawaniem teleangiektazji.Napar można stosować do przemywania  skóry tłustej,trądzikowej,a także naczyniowej.

Wiesiołek dwuletni:
Surowcem są nasiona z których tłoczy się olej,bogaty w substancje:nienasycone kwasy tłuszczowe;kwas y-linolenowy(GLA),który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania skóry.

Zastosowanie w kosmetyce:
Występuje w preparatach przeciwtrądzikowych,łagodzących objawy łuszczycy oraz egzemy.
Winorośl czerwona
Tłoczony z nasion olej posiada niezbędne kwasy tłuszczowe (NNKT),fitosterole,fosfolipidy i witamina E.Olej nawilża,zmiękcza skórę,działa przeciwzapalnie i łagodząco.Chroni skórę przed działaniem wolnych rodników.Zapobiega nadmiernemu rogowaceniu oraz reguluje pracę gruczołów.

Zastosowanie w kosmetyce:
Stosowany w leczeniu trądziku,łupieżu,łuszczycy i egzemy.

Osobiście uwielbiam stosować zioła w swojej pielęgnacji i zachęcam każdego aby przekonał się że faktycznie pomagają...Pamiętajcie! Nie zdziałają -cudów od razu..tutaj ważna jest systematyczność i odpowiednia proporcja ziół.Warto zasiać parę roślin w swoim ogrodzie albo donicy...Osoby które kochają otaczać się przyrodą ,na pewno docenią ich cenne właściwości.Po drugie nie ma sensu zamartwiać się na siłę swoim wyglądem -po prostu życie w stresie nie sprzyja!Myślę że na początek trzeba pokochać siebie i zaakceptować,każdy z nas jest inny wyjątkowy-trzeba szanować się na wzajem!Życie jest jedno czy warto się zamartwiać np.o pryszcze? Pokochaj siebie a potem zacznij działać z jakimiś drobnymi mankamentami w wyglądzie-to znacznie ułatwi Ci pracę w "pomocy sobie samej/emu"

10 komentarzy:

  1. nie wiedziałam że przy cerze tłustej później starzeje się skóra.. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chmiel? Pewnie ten w piwie raczej nie pomoże :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. heh piwny a kto wie zawsze piwo swojej roboty może być całkiem nie złe zwłaszcza dla włosów:)

      Usuń
  3. Nawet nie wiedziałam, że tyle ziół może coś 'zdziałać' :)
    Twoje ostatnie zdania są super, podniosły mnie na duchu P

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo interesujący post, sama mam cerę tłustą i wiele się dowiedziałam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. moja tłusta kiedyś cera teraz zmieniła się w suchą :) bardzo ciekawy post

    OdpowiedzUsuń
  6. strasznie wyczerpujący post, dziekuje duuza dawka info :) i nie ja jedna jestem zaskoczoną tym starzeniem sie skóry !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miło mi że doceniasz moje starania...napisałam się trochę ale myślę że warto dzielić się z innymi pomocną wiedzą.Akurat konkretne informacje o ziołach zaczerpnęłam z mojej książki od kosmetologii :)

      Usuń
  7. Bardzo ciekawy post, zyskałaś nową czytelniczkę :)
    Sama mam tłustą skórę, więc informacje bardzo przydatne. Lecę czytać resztę postów, miłego dnia! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze:)