13 paź 2013

Kilka rad na jesienne osłabienie*

Czy czujesz się osłabiony/a ,chcę Ci się spać,a pogoda za oknem jeszcze bardziej Cię przygnębia?Do tego czujesz że powoli dopada Cię katar i przeziębienie?

Co robić, żeby dostarczyć ciału i duszy niezbędnej do 
życia energii?

Jak poczuć się lepiej?

* Do kanapek koniecznie dodawaj jak najwięcej warzyw w postaci sałaty, ogórka czy pomidora.
* Podczas sezonu jesiennego nasz organizm musi mieć siłę do radzenia sobie z przeziębieniem i infekcjami. Choroba i czas walki z nią kosztują nas wiele cennej energii. Nie pozwól, żeby chłód, wilgoć i zarazki sprawiły, że kolejne dni spędzisz w łóżku z gorączką!  
* Dostarczaj organizmowi witaminę C, która wzmocni odporność. 


SYROP Z CEBULI -PYCHA!


Kroisz główkę cebuli na kosteczkę,dodajesz 4 łyżki cukru i odstawiasz na 1 dzień.
Dzięki tej prostej metodzie możesz uzyskać świetny domowy syrop!Babciny przepis,który służy przy bolącym gardełku.
Cebula jest bogata w witaminy A, B i C. Jest ważnym 
źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, magnezu, chromu, żelaza i błonnika pokarmowego.
Syrop z cebuli skutecznie leczy anemię dzięki wysokiej zawartości żelaza!cebuli powoduje, że przyśpiesza krążenie...Co więcej, syrop z cebuli obniża gorączkę. W przypadku kaszlu zmniejsza ilość śluzu lub zapobiega jego powstawaniu.


 KOMPOT Z JABŁEK! 
  • Jabłka zawierają cenne składniki,posiadająwysoką zawartość kwasów owocowych oraz witamin A, B1, B2, C i E.
Przeciwutleniacze –chroniące system nerwowy przed stresem (zapobieganie chorobie Alzheimera i Parkinsona).

Pektyny – związki o działaniu przeczyszczającym i wpływającym na florę bakteryjną w jelicie grubym, a tym samym regulujące perystaltykę jelit. Dzięki pektynom jabłka stanowić mogą lek zarówno przeciwbiegunkowy, jak i przeciwzaparciowy. Dodatkowo pektyny neutralizują substancje toksyczne w organizmie.

Potas – zawarty w jabłkach wpływa dodatnio na pracę serca i układu nerwowego, jak również wzmacnia układ odpornościowy organizmu.

Krzem – “pierwiastek urody” mający wpływ na zdrowy wygląd włosów i paznokci.
 Zrobienie takiego kompotu jest dziecinnie proste! Obierasz około pięć dorodnych jabłek,usuwasz gniazda i kroisz w słupki.Następnie zalewasz wodą i gotujesz :)Między czasie dodajesz 4 duże łyżki cukru( każdy dosładza ile lubi)Kiedy kompot będzie ugotowany!Wlewasz kompot do szklanek i gotowe!Mmm świetnie rozgrzewa:)

8 komentarzy:

  1. Ja nie lubię smaku syropu z cebuli (bo ogólnie nie cierpię tego warzywa), ale kompot z jabłek lubię bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja babcia zawsze robiła kompociki mniami !

    OdpowiedzUsuń
  3. mam w domu jakieś 15 kgt jabłek,zrobienie kompotu wielce wskazane :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja, za radą Magdy Gessler, do kompotu jabłkowego dodaję zawsze trochę soku z cytryny, żeby zachował piękny kolor :) A syropu z cebuli nie znoszę xD ale faktem jest, że kiedy łapie mnie przeziębienie, zawsze najpierw sięgam po sprawdzone domowe sposoby leczenia (sok z cytryny pity szklankami, miód, czosnek, mleczko pszczele, pyłek kwiatowy i... bańki ogniowe :P).

    OdpowiedzUsuń
  5. nie lubię ceeeeeebuli więc co do syropu to jestem na nie :)
    ale kompot z jabłek jaaaak najbardziej na tak ~!! :D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Kompoty wszelkiego rodzaju bardzo lubię, jabłkowy też :)
    Ale syrop z cebuli.... bleeee... pamiętam, jak byłam mała i złapało mnie przeziębienie, babcia mnie zawsze zmuszała, żebym go pisała - nienawidziłam tego ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze:)